miércoles, 5 de noviembre de 2014

Què és l'autoestima?


AUTOESTIMA

Que és l’autoestima? L'autoestima és la valoració que fem de nosaltres mateixos, basada en tots els pensaments, sentiments, sensacions i experiències que hem anat recollint al llarg de nostra vida.
Aquesta valoració no és estàtica o permanent, sinó que es modifica durant tota la vida, com a resultat de les noves experiències d'interacció amb el món físic i social. Per tant, l'autoestima no ens ve donada des del naixement, sinó que es va formant (i consolidant) a partir de les nostres relacions amb els altres i de la imatge que els altres ens projecten en aquestes interaccions.

Tots necessitem tenir una autoestima saludable, independentment de nostre sexe, edat, cultura, treball i objectius a la vida. Les persones que es troben bé amb si mateixes solen sentir a gust amb la vida, són capaços d'afrontar i resoldre amb seguretat els reptes i les responsabilitats que aquesta els planteja. Per contra, la baixa autoestima és una font permanent d'inseguretat i insatisfacció personal i es considera com un important factor de risc per al desenvolupament de nombrosos problemes psicològics com ara trastorns de l'alimentació, depressió, ansietat, etc.

Com millorar l’autoestima? La intervenció en el desenvolupament i millora de l'autoestima es basa en la concepció multidimensional explicada anteriorment i implica entrenar en habilitats sociopersonals que incloguin el pla conductual (què fa o diu la persona), cognitiu (pensaments i concepcions personals) i emocional (quins sentiments i emocions experimenta). Per aconseguir-ho, és útil emfatitzar, entre d'altres, els següents aspectes:

El coneixement de si mateix, pel que fa a sentiments, desitjos, pensaments,aptituds, etc.

La autoacceptació, és a dir, el reconeixement de si mateix amb les vàlues i limitacions
que es resumeixen en "negar-se a desestimar qualsevol aspecte de si mateix". Per això es recorre a tècniques d'interacció grupal i la visualització.

Els estils cognitius distorsionats i les formes de rebatre aquests pensaments irracionals.

La resolució adequada de les situacions problemàtiques.


El foment de l'activitat i les activitats agradables.

No hay comentarios:

Publicar un comentario