lunes, 10 de noviembre de 2014

Què és la fòbia social?



Què és la fòbia social?
La fòbia social és una por irracional i desproporcionada en situacions d’interacció social. La persona que pateix fòbia social creu que actuarà de manera ridícula, vergonyosa, inadequada o humiliant, és a dir, pensa que patirà situacions catastròfiques sobre la seva pròpia actuació.
       TIPUS DE FÒBIA SOCIAL
                à Fòbia Social Generalitzada: implica que s’experimenta por i ansietat en la majoria de les situacions on hi ha interacció social.
                à Fòbia Social Específica: aquesta es dóna quan les situacions que provoquen ansietat són molt concretes, com per exemple, parlar en públic o quan s’està sent observat mentres fa alguna acció específica.
Les persones amb fòbia social experimenten quasi bé sempre símptomes d’ansietat a les situacions que ells temen. Els més comuns són:
       Palpitacions
       Tremolors
       Sudoració
       Sentir l’estómac regirat
       Falta d’aire
       Confusió
       La fòbia social és un problema molt més comú del que en realitat es creu, es calcula que és un problema que es presenta entre un 3% i un 13% de la població, tot i que aquestes dades no queden molt clares.
       A diferència de la resta de fòbies aquesta es presenta en igualtat de freqüència entre homes i dones, és generalment hereditària i sol començar a l’adolescència o com a molt tard, abans dels 25 anys. Tot i que es diu que aquesta fòbia és hereditària es creu que hi ha un seguit de factors que poden activar-la i per tant que es manifesti, per exemple experiències negatives o frustrants en situacions socials...
Conseqüències negatives de la fòbia social:
       Baix rendiment laboral o acadèmic si exigeixen interacció social o actuacions en públic.
       Menor contacte social i menys amistats, amb menor probabilitat d’establir relacions íntimes i de parella.
       Freqüents problemes de parella i familiars per la participació en activitats socials.
       Menors ingressos i nivell socioeconòmic.
       Dependència de substàncies (alcohol, tabac, ansiolítics...)
       Pitjor qualitat de vida.
       Baixa autoestima, sentiments de inferioritat... Tot i que alguns malalts no tenen una mala impressió d’ells mateixos creuen que són els demés que tenen una mala impressió d’ells.

No hay comentarios:

Publicar un comentario